Europese coalitie tegen borstkanker
Strijden voor een optimale zorg

NL DE

Newsletter 2017 - Levenstijl kiezen

EEN LEVENSSTIJL KIEZEN. Plezier van het bewegen. Genieten van eten

Er gaat geen week voorbij zonder berichtgeving over gezonde voeding en sporten.
Deze berichten hebben als doel  om op termijn ziektes zoals kanker, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en andere te verminderen;
Deze berichten zijn weinig efficiënt omdat ze niet vermelden dat gezond eten en sporten ook plezant kan zijn en dat je het zelf in handen moet nemen.
Het is evident dat de enige persoon die zijn levensstijl kan veranderen je zelf bent,  wel te verstaan met  hulp van anderen indien nodig. Het gaat niet om u levenswijze helemaal onderste boven te gooien maar dit stapsgewijs  te doen. In de eerste plaats gaat het er om een betere levenswijze  te hebben  en in conditie te zijn .

Plezier van het bewegen.

Bewegen, sporten ten minste 30 minuten per dag bij voorkeur in open lucht.

Enkele  voorbeelden:
Boodschappen doen, tuinieren, de was ophangen, de auto wassen, de vensters wassen, de trap nemen in plaats van de lift, in groep wandelen of zich inschrijven in een wandel , sport of turnclub, aquagym ,  30 minuten oefenen op een hometrainer terwijl men naar TV kijkt  of  naar muziek luistert .
Wat telt is de regelmaat, de diversiteit en het aanpassen van de fysieke activiteit aan de seizoenen.
Probeer fysieke activiteiten in gezinsverband te doen. Jong geleerd is oud gedaan.
Activiteiten  in open lucht laten je genieten van al het moois van de natuur , de vogels , de geuren en soms de zon ( want we zijn in België).

Genieten van eten

Eten is levensnoodzakelijk maar tevens een sociale aangelegenheid.
Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met je voedingskeuze . Bewust eten met plezier, nieuwe smaken ontdekken en nieuwe manieren van koken.

Enkele eenvoudige voorbeelden:
Drink veel water minstens 1,5l per dag. Beperk koffie en thee. Frisdranken zijn overbodig, zelfs de light producten.
Eet 200gr seizoensfruit per dag zonder toegevoegde suikers.  300gr seizoensgroenten per dag rauw of gekookt, eventueel in de vorm van een soep.
Eet eieren, vis( sardines, haring, makreel, tonijn) gevogelte, magere vlees soorten.
Introduceer vooral  peulvruchten, linzen, witte bonen, spliterwten die toelaten de dierlijke proteïnen te verminderen maar vooral te variëren. Gebruik kwaliteitsvolle melkproducten en kazen in kleine hoeveelheden.
Beperk gebraden en gefrituurde voeding. Gebruik bij voorkeur olijfolie of koolzaadolie, noten bij salades. Beperk room en boter.
Eet elke dag noten onder andere hazelnoten of  amandelen . Beperk kokosnoten.
En tot slot: De voeding waar we gebruik van maken bij stress situaties, ziektes ,vermoeidheid en  zorgen. suikers moeten we zoveel mogelijk beperken. Kies liever voor pure  chocolade, siroop zonder suiker, compote zonder toegevoegde suikers.
Maak zelf wafels, gebak en desserten zodat de ingrediënten en de hoeveelheid suiker je zelf kan kiezen. Beperk alcohol.

Enkele ideeën om te starten: Koop een boek , gemakkelijk en snel koken, bekijk recepten op sites, facebook, blog.
Ontdek oude familie gerechten of schrijf je in bij een kookcursus.
KOOK IN GEZINSVERBAND want goede gewoontes worden vaak over genomen.

Goede gezondheidsreis,
Marie-Claire Hames.

 

<< newsletter 2017

Brief aan M De Block >>

 

Wenst U de papieren versie van onze newsletter in uw brievenbus te ontvangen ?

Het is eenvoudig, het volstaat om lid te worden van EDB.