EEN LEVENSSTIJL KIEZEN. Plezier van het bewegen. Genieten van eten
Er gaat geen week voorbij zonder berichtgeving over gezonde voeding en sporten. Deze berichten hebben als doel om op termijn ziektes zoals kanker, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en andere te verminderen; Deze berichten zijn weinig efficiënt omdat ze niet vermelden dat gezond eten en sporten ook plezant kan zijn en dat je het zelf in handen moet nemen. Het is evident dat de enige persoon die zijn levensstijl kan veranderen je zelf bent, wel te verstaan met hulp van anderen indien nodig. Het gaat niet om u levenswijze helemaal onderste boven te gooien maar dit stapsgewijs te doen. In de eerste plaats gaat het er om een betere levenswijze te hebben en in conditie te zijn .
Plezier van het bewegen.
Bewegen, sporten ten minste 30 minuten per dag bij voorkeur in open lucht.
Enkele voorbeelden: Boodschappen doen, tuinieren, de was ophangen, de auto wassen, de vensters wassen, de trap nemen in plaats van de lift, in groep wandelen of zich inschrijven in een wandel , sport of turnclub, aquagym , 30 minuten oefenen op een hometrainer terwijl men naar TV kijkt of naar muziek luistert . Wat telt is de regelmaat, de diversiteit en het aanpassen van de fysieke activiteit aan de seizoenen. Probeer fysieke activiteiten in gezinsverband te doen. Jong geleerd is oud gedaan. Activiteiten in open lucht laten je genieten van al het moois van de natuur , de vogels , de geuren en soms de zon ( want we zijn in België).
Genieten van eten
Eten is levensnoodzakelijk maar tevens een sociale aangelegenheid. Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met je voedingskeuze . Bewust eten met plezier, nieuwe smaken ontdekken en nieuwe manieren van koken.
Enkele eenvoudige voorbeelden: Drink veel water minstens 1,5l per dag. Beperk koffie en thee. Frisdranken zijn overbodig, zelfs de light producten. Eet 200gr seizoensfruit per dag zonder toegevoegde suikers. 300gr seizoensgroenten per dag rauw of gekookt, eventueel in de vorm van een soep. Eet eieren, vis( sardines, haring, makreel, tonijn) gevogelte, magere vlees soorten. Introduceer vooral peulvruchten, linzen, witte bonen, spliterwten die toelaten de dierlijke proteïnen te verminderen maar vooral te variëren. Gebruik kwaliteitsvolle melkproducten en kazen in kleine hoeveelheden. Beperk gebraden en gefrituurde voeding. Gebruik bij voorkeur olijfolie of koolzaadolie, noten bij salades. Beperk room en boter. Eet elke dag noten onder andere hazelnoten of amandelen . Beperk kokosnoten. En tot slot: De voeding waar we gebruik van maken bij stress situaties, ziektes ,vermoeidheid en zorgen. suikers moeten we zoveel mogelijk beperken. Kies liever voor pure chocolade, siroop zonder suiker, compote zonder toegevoegde suikers. Maak zelf wafels, gebak en desserten zodat de ingrediënten en de hoeveelheid suiker je zelf kan kiezen. Beperk alcohol.
Enkele ideeën om te starten: Koop een boek , gemakkelijk en snel koken, bekijk recepten op sites, facebook, blog. Ontdek oude familie gerechten of schrijf je in bij een kookcursus. KOOK IN GEZINSVERBAND want goede gewoontes worden vaak over genomen.
Goede gezondheidsreis, Marie-Claire Hames.
<< newsletter 2017
Brief aan M De Block >>
|