Voedingpiramide 2020
De voeding wordt sedert lang beschouwd als zijnde een belangrijke factor voor primaire preventie t.t.z. ze laat toe het risico op kanker of andere aandoeningen te verminderen.
Deze primaire preventie is zonder grote revolutie binnen handbereik.
Dagelijkse veranderingen in onze dagelijkse voedingsgewoonten kunnen op lange termijn een
positief effect hebben.
Een nieuwe piramide kwam in februari 2020 tot stand. Zij houdt nieuwe concepten in, zoals lokale producten en vermindering van onze verpakkingen.
Het gewicht wordt aangegeven in de plaats van porties.
Preventie zal levens redden, de algemene gezondheid van de bevolking doen stijgen en zal de levenskwaliteit verhogen.
Vergeet niet alle dagen te bewegen, in open lucht is het nog beter.
Elk op zijn eigen ritme, en vooral zonder schuldgevoelens.
Kleine raad :
- koop lokale seizoenproducten, indien mogelijk bio
- neem maaltijden op een kalme plek
- probeer nieuwe recepten uit
- kook meerdere portie tegelijkertijd
- eet elke dag een soep
- maak een thuis bereide schotel klaar voor het middagmaal
- verminder de hoeveelheid suiker in de bereidingen
- beperk heel heel sterk het gebruik van zout
- gebruik kwaliteitsapparatuur om te koken
- gebruik nooit kunststoffen om te koken
Marie-Claire Hames
Voorzitster van Europa Donna Belgium
Artikel van de Newsletter d'Europa Donna Belgium n° 22, 2020
Om hier meer over te weten te komen, raadpleeg volgende linksen
- het artikel van Food in action : "Voedingspiramide 2020: evenwichtiger en duurzamer"
- het artikel van Libre Belgique "Découvrez la nouvelle pyramide alimentaire, plus durable"